Kilencedik BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Metrion Egyesület tisztelettel meghívja Önt szeptember 4 és 6 között a Kilencedik BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál vetítéseire. Szeptember 4-én, a 17 órai megnyitót követően (és a következő két napban is) a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében kerülnek bemutatásra a fesztivál versenyprogramjában szereplő filmek. A vetítések mindennap 17 órakor kezdődnek és 22 óráig tartanak. Jegyek a helyszínen kaphatók. A napijegy ára 8 RON-ba és a fesztivál teljes időtartamára érvényes jegy 20 RON-ba kerül. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

9. BUSHO: ELMARADT A VILÁGVÉGE, FOLYTATÓDHAT A MÓKA

bushoradea resizeSzinte hihetetlen és leírva még súlyosabbnak hat: Kilencedik BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál újra Budapesten valamint további hazai és határon túli városokban, ismét rengeteg nevezővel, kísérőprogrammal, nemzetközi kavalkáddal! És valóban szeptember 3-án este a budapesti Vörösmarty moziban megkezdődik az idei rövidfilm szüret, majd egész héten keresztül zajlik és szombaton este pedig kiderül, hogy ki nyeri a 2013-as BuSho fődíját!

A 2013-as nevezési határidőre ezúttal összesen 939 nevezés érkezett (723 fikció, 102 animáció és 114 kísérleti) 78 országból, országonkénti megoszlásban egyáltalán nem meglepő módon – hisz jóformán minden évben így van – a legtöbb film idén is a spanyoloktól jött, második helyen a németek végeztek és harmadikok a britek lettek. A több, mint két hónapos szelektálást követően végül 78 alkotást juttatott a versenybe a megújult előzsűri, akik őszintén bevallották, hogy nem bánkódtak amiatt, hogy a tavalyi rekord után ezúttal némileg kevesebb alkotás érkezett, mert a színvonal továbbra is kiemelkedő! Ezúttal is szelektált Orosz Annaida – fesztivál kurátor, Mag István - rendező asszisztens, Rimóczi László -forgatókönyvíró és Patrovits Tamás – animátor, míg első ízben vett részt Csüllög Edina, Észtországban élő filmes kollegina.

A szervezők nagy örömére tavalyi rejtélyes távol maradását követően ismét a fedélzeten tudhatjuk az Országos Diákzsűri delegáltjait Teszler Tamás koordinálásában, még pedig Szövényi-Lux Balázs, Kránicz Bence és Sepsi László személyében. A Nemzetközi Zsűribe ismét kiváló szakemberek fogadták el a meghívásunkat, kezdjük mindjárt a magyar zsűritaggal, aki nem más, mint M. Tóth Géza, akit azt hiszem nem kell bemutatni Magyarországon! Ha mégis, akkor csak röviden, Balázs Béla díjas filmrendező, a KEDD Animációs Stúdió alapítója. a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára, akit Maestro című animációs filmjéért Oscar-díjra jelöltek 2007-ben! Mellette Adam Paplinski, lengyel filmes szakember és két hölgy szerepel még a nagy zsűriben. Jana Grimova, a Brno16 fesztivál munkatársa és Daniela Chlapikova, a szlovák 4zivly filmszeminárium igazgatója és természetesen elmaradhatatlan a zsűri egyetlen állandó tagja, koordinátora, Wolfgang Leis, marketing szakember. Ők várnak tehát minden alkotót és érdeklődőt az esti nyilvános zsűri konzultációkon mely évről évre az egyik szellemi csúcspontja a fesztiválnak. És ők döntenek majd a szokásos díjakról is, a 7 kategória és 3 fődíjról, melyek ismét a Solide Art jóvoltából kerülnek majd a díjazottak polcaira.

A versenyfilmek vetítése a korábban már jól megszokott 3 nap alatt 15 egy órás blokkban kerülnek levetítésre és egy alkalommal teljes egészében megismétlik azokat a központi helyszínen! Ezzel párhuzamosan, tehát szeptember 4-5-6-án vetítik a versenyprogramot a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett a nagyváradi (Románia) és a magyarkanizsai (Szerbia) helyszíneken valamint ismételten a tavaly csatlakozott Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is! A versenybe került alkotóknak ismét lehetőségük volt akkreditálni a fesztiválra, akik idén is sokan érkeznek majd Budapestre Európa minden szegletéből, hogy személyesen képviseljék filmjüket. De szerencsére szép számmal találhatunk magyar rövidfilmeseket is a legjobbak között, a teljesség igénye nélkül Nagypál Orsi, Vácz Péter, Vízkeleti Dániel vagy épp a korábbi fesztiválokon már bemutatkozott Szabó Szonja személyében. Felbukkan majd a vásznon többek között Franco Nero vagy a francia legenda, Michel Galabru, aki legnagyobb sikereit a Csendőrfilmekkel aratta Louis de Funes partnereként.

A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett információs szekcióba jutott alkotásoknak is, de valamennyi benevezett magyar alkotás bemutatásra kerül majd. Emellett természetesen a többi kísérőprogram is elmaradhatatlan a fesztiválon, tehát lesznek vetítések partnerfesztiválok legjobb filmjeivel, workshopok és filmversenyek bemutatói, kiállítások, koncertek a Trafikban és kultúrdiszkó is! Az idei főtámogató, a Visegrádi Alap jóvoltából egy különleges vetítés is megrendezésre kerül, melynek során napjainkban sikeres filmrendezők korai rövidfilmjei kerülnek levetítésre, Tímár Péter, Jacek Bławut, Jan Svěrák és Dušan Hanák részvételével. Egy tavasszal indított rövidfilmpályázat kapcsán és a jövő tavaszi Bohumil Hrabal centenárium apropóján pedig minden estét egy Jiří Menzel filmmel zárnak majd, a méltán kedvelt cseh humor jegyében.

Sajnos ezúttal is tartanak egy emlékvetítést a fesztiválon, a tavaly év végén elhunyt filmrendező, Xantus János tiszteletére, aki az egyik legfőbb mentora volt a BuSho fesztiválnak és a szervezők által életre hívott minden egyéb kezdeményezésnek!

Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon, idén harmadik alkalommal tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának jelöltjei! Az Itt vagyok című Szimler Bálint film után ismét magyar résztvevővel, egyúttal a fesztivál és a tavalyi nemzetközi zsűri számára egy konkrét visszajelzéssel: a tavalyi BuSho ezüstérmes Till Attila alkotás, a Csicska is helyet kapott a legjobb Európai filmeket felvonultató kollekcióban.

Az esti koncerteken a Trafik jóvoltából ezúttal a fesztiválhoz hasonló nemzetközi felhozatal várható, a megnyitó napján a Grind Crew Hungary meghívására a brit hardcore banda a Merciless Precision, a belga Assur és további magyar zenekarok, név szerint a PFA, a Karak és a Hills lépnek majd fel. Csütörtökön egy szenzációs blues-punk formáció érkezik az USA-ból az RNR666 szervezésében a The Bloody Hollies, akik a Kollaps nevű magyar csapat után játszanak! Végül, de nem utolsó sorban szombaton este szokásukhoz -és a fesztiválhoz- híven fellép a magyar klubzenekarok gyöngye, az Ez a divat zenekar!

Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, melyeket elővételben is lehet foglalni a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 9. BuSho fesztiválra, ahol szeptember 3-án, kedden délutántól már zajlanak vetítések a kisteremben, mely hivatalosan este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét és szeptember 7-én szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz.

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: http://busho.hu/hu/sajto

További részletek:

Versenyprogram: http://busho.hu/hu/program/versenyfilmek   

Panoráma szekció: http://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek

Jegyek: http://busho.hu/hu/jegyek

Beérkezett online nevezések: http://busho.hu/hu/nevezes

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com

 

forrás: mk.partium.ro