Adj képet kritikádnak, és mi utcára visszük! Publicritic, Nagyvárad, 2022.

A Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke az idén immár 10. Szent László Napok nagyváradi kulturális fesztivállal partnerségben ebben az évben is meghirdeti Publicritic elnevezésű kritikai pályázatát. A téma ezúttal: perifériák.

Újdonság, hogy az idei évtől a plakátok mellett mozgó GIF-ek is beküldhetőek.

A Publicritic felhívással és kiállítással a szervezők küldetésüknek érzik évről évre megteremteni a vizuális reflexiót az aktuális társadalmi problémákra, illetve motiválni az alkotókat, éljenek bárhol a világon, hogy merjenek állást foglalni és vizuálisan kifejezni a véleményüket. A fő cél felhívni az emberek figyelmét, és elgondolkodtatni őket a jelenlegi problémákról. „Szilárdan valljuk, hogy a társadalom látókörének bővítése egyben a fenntartható jövő építésének alapköve is. Éppen ezért a Publicritickel egy olyan véleményformálást kezdeményezünk, amelyben bárki részt vehet alkotóként vagy befogadóként, mind a fizikai térben, mind pedig online” – fogalmazták meg a szervezők.

 

Milyen témájú alkotásokkal lehet jelentkezni?

A választás pedig azért esett idén a perifériákra, mint témára, mivel a pályázat kiírói szerint a témakör kibontása elengedhetetlen korunk megértéséhez.

A vizuális kritikákat olyan témákban várják plakátok és animált GIF-ek formájában, mint a kisebbségek helyzete, a belváros és a külváros vagy éppen a falu és a város közötti különbségek, illetve a felzárkóztatás, a területek és a határok feletti viszálykodás, az életminőségi és a hitrendszeri különbségekből adódó ellentétek, a verbális és a fizikai erőszak károssága, illetve az emberi kapcsolatokat érintő és egyéb jellegű perifériák.

 

Kik és hogyan jelentkezhetnek?

A pályázat nemzetközi, tehát állampolgárságtól függetlenül bárki nevezhet, aki betöltötte a 18. életévét. Nevezni egyéni úton lehet a www.publicritic.com oldalon a SUBMIT A CRITIQUE gombra kattintva, a nevezési űrlap kitöltésével és az alkotások digitális reprodukcióinak feltöltésével.

A jelentkezési határidő: 2022. április 30., 24:00 (UTC+2) óra.         

A pályázati felhívásról, részvételi feltételekről és szabályzatról, illetve a beküldendő munkák paramétereiről bővebb leírás a www.publicritic.com oldalon érhető el. Ugyaninnen tölthetőek le a pályázáshoz szükséges sablonok és egyéb dokumentumok.

A pályázattal kapcsolatos további hírek követhetőek a Publicritic Facebook-oldalán.

 

Zsűrizés és díjak

A Publicritic zsűrijét idén Brian T. Flinn képzőművész (Central Connecticut State University, US), Kelemen Attila marketingigazgató (OTP Bank Románia), Kiss Melinda animációs tervezőművész (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Radu Igazság animációsfilm-rendező („IL Caragiale” Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem, Bukarest) alkotja.

A zsűrizés két külön kategóriában történik: plakát- és GIF-szekcióban.

A díjazás hasonló összegű mindkét szekcióban: 1000, 500, 300, 300 eurót vihetnek haza azok az alkotók, akiknek kritikai munkája elnyeri a zsűri tetszését.

 

A lehető legszélesebb nyilvánosság

A szervezők ugyanakkor – hűen mottójukhoz – idén is utcára viszik a kritikákat: a szakmai zsűri által beválogatott munkák a Szent László Napok keretében, június végétől két héten át megtekinthetőek lesznek Nagyvárad utcáin city-lightok és billboardok formájában. Az alkotásokat emellett közzéteszik a Publicritic weboldalán, közösségi platformjain, közönségszavazás révén interakcióra adnak lehetőséget, illetve június végére kiadják a második katalógust.

 

Jól sikerült a tavalyi nyitány

A Publicritic kritikai plakátpályázatot 2021-ben hirdette meg először a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke és a Szent László Napok. Tavaly a tematikus hívószó a digitális szmog volt. A nevezési idő alatt a pályázók összesen 256 kritikai alkotással reflektáltak a rohamosan sűrűsödő online kép- és információáradat, a digitális zaj káros vagy jótékony hatásaira. A 154 alkotóból 83 Magyarország területéről, 70 pedig Romániából nevezett. A minőségi munkák beválogatásáért egy háromtagú szakmai zsűri vállalt felelősséget, melynek elnöke, Vargha Balázs, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézetének igazgatója a következő szavakkal méltatta a projektet: „Jó látni, hogy új platform születik, ahol szabad teret kap egy felnövő alkotógeneráció felelős, konstruktív kritikai attitűdje. És egy újabb bizonyosság arra, hogy a kreatív vizuális kommunikáció mennyire szuggesztíven képes megszólítani, különösen köztéri léptékben”.

 

(A Publicritic sajtóirodája)

www.publicritic.com

https://www.facebook.com/publicritic

https://www.instagram.com/publicritic/

publicritic-2022-sajtokozlemeny-hu.rtf

Publicritic Pheripheries HuPblcrtc blbrd 2Pblcrtc blbrd 21Pblcrtc blbrd 24

forrás: mt.partium.ro